Мярката е в отговор на атаката с токсичен газ, извършена в началото на април в сирийската провинция Идлиб, предадоха световните агенции. За нея Вашингтон обвинява правителството в Дамаск.

По брой засегнати хора санкциите са сред най-значимите санкции, които е приемало американското министерство на финансите, заяви висш американски служител.

В обхвата на мярката са специалисти от Центъра за научни изследвания в Сирия - правителствена агенция, отговаряща за разработването, производството и разпространението на неконвенционални оръжия в страната.

271-те души, засегнати от санкциите, имат опит в химията и/или са работили по програмата за химически оръжия на Сирия от поне 2012 г., се казва в съобщение на министерството на финансите на САЩ.

Санкциите се изразяват в замразяване на авоарите в САЩ на засегнатите лица. На тях се забранява и използването на американската финансова система.

В предполагаемата химическа атака в Идлиб този месец загинаха 87 души, а стотици бяха ранени. В отговор САЩ изстреляха ракети Томахок по сирийска военна база.