Въпреки острата антируска реторика от някои западноевропейски политици по повод намесата на Москва в Украйна, забелязват се признаци, че обявената от Русия забрана за внос на почти всички хранителни стоки от ЕС подкопава решимостта на Евросъюза да се изправи срещу най-големия си доставчик на горива, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В много столици от ЕС се опасяват, че задълбочаващата се търговска война с Русия може да попари надеждите за икономическо възстановяване след тежката криза.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза днес, че Европейският съюз сам си е навредил икономически, налагайки санкции на Русия заради Украйна, и призова да се преразгледа тази политика.

Ден преди Орбан премиерът на Словакия Роберт Фицо разкритикува санкциите, като ги нарече "безсмислени". Според него те застрашават икономическия ръст в 28-членния ЕС.

Двете съседни страни имат силни икономически и енергийни връзки с Русия и са критикували санкциите на ЕС и преди.

"Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, и предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия", каза Орбан в радиоинтервю.

"В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака", добави унгарският премиер.

Литовският външен министър Линас Линкевичус, пристигайки за срещата на външните министри от ЕС в Брюксел, отвърна на хапливата забележка на Орбан, че е по-добре да се простреляш в крака, отколкото да се оставиш да те застрелят в главата.

Така той даде израз на страховете в бившите съветски републики от руската настъпателност.

Ройтерс забелязва признаци в този момент, че ЕС протяга маслинена клонка на руския президент Владимир Путин.

Европейската комисия съобщи късно снощи, че Путин, украинският президент Петро Порошенко и шефът на комисията Жозе Барозу са се съгласили да преговарят за разрешаване на руско-украинските спорове за цените на газта и за търговията.