Същевременно стана ясно, че Москва няма да спира доставките за газ на Турция, съобщи БНР.

Турция е вторият най-голям потребител на руски газ след Германия и за Москва не е толкова лесно да вземе такова решение, защото това би я лишило от няколко милиарда долара постъпления в бюджета и от синьото гориво.

Въпреки това преди дни стана ясно, че турското енергийно министерство е подготвило и резервен, т.нар. план "Б", който предвижда внос на газ от Северен Ирак, Азербайджан и Иран, както и на втечнен газ от Катар, Алжир и Нигерия.

Днес Турция подписа с Катар меморандум за намеренията, предвиждащи доставки на втечнен природен газ в случай на спиране на вноса на енергоносители от Русия, предаде ТАСС.
Документът е подписан по време на посещението в Катар на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, информира турската телевизия Хабертюрк.
Преди да замине за Катар Ердоган заяви пред журналисти, че Турция няма да изпадне в безизходица в случай на прекратяване на доставките на газ от Русия.

Същевременно руските граждани, имащи собственост в Турция, започват да я продават. В Москва от турското посолство съобщават, че техни граждани в Русия стават обект на засилени действия от руските власти на проверки и натиск. 

Напрежението между Турция и Русия продължава да се засилва през последните дни, след като стана ясно, че подводница на турските военноморски сили е попречила за момент на руски кораб да премине през Босфора.

Москва следи с внимание информацията, идваща от Анкара, че Турция започва разполагането на свои ракети по турско-сирийската граница в отговор на руските противовъздушни комплекси С-400 в базата им в сирийския град Хеймим.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира призива на турския премиер Ахмет Давутоглу да се възстанови военният диалог между Москва и Анкара с думите, че когато е имало, той не е успял да предотврати свалянето на руския военен самолет в Северозападна Сирия. Неофициално се говори, че през тези седмици Русия може да отвори нова база в Сирия край град Хомс.

Вчера правителството на Русия публикува списък с турските стоки, чийто внос се забранява от 1 януари 2016 година.

Среща очи в очи

Руският външен министър Сергей Лавров е готов да се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу в кулоарите на заседанието на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което ще се състои в Белград на 3 и 4 декември. Това съобщи самият Лавров.

Турската страна настоятелно моли за организиране на лична среща с министъра на външните работи на Турция в кулоарите на заседанието, каза Лавров. Ние няма да откажем този контакт и ще чуем какво ще ни каже господин Чавушоглу, посочи руският министър.
Може да се появи нещо ново в сравнение с това, което каза публично Турция, оправдавайки своето неприемливо престъпно действие, допълни Лавров.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За изострените руско-турски отношения