Президентът Доналд Тръмп е все по-разочарован от Китай заради бездействието му спрямо Северна Корея и заради проблемите в двустранната търговия и обмисля евентуални търговски санкции срещу Пекин, заявиха пред Ройтерс източници от администрацията, предаде БТА.

Според тях Тръмп губи търпение по отношение на Китай и обмисля различни варианти за мерки, включително мита върху вноса на китайска стомана. Дали Тръмп наистина ще предприеме някакви стъпки срещу Китай остава неясно.

През април той се отметна от заплахата да оттегли САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), като обясни, че лидерите на Канада и Мексико му телефонирали, за да го помолят да не подписва планирания указ и вместо това да започне дискусии.

Според представителите на администрацията още няма решение как да се действа занапред. Те не казаха какви други санкции се обмислят. Китайската стомана вече е подложена на десетки антидъмпингови и антисубсидийни мерки и в резултат има само малък дял от американския пазар.

"В случая президентът се ръководи от факта, че се кандидатира с обещанието да защити американската индустрия и американските работници", обясни служител от администрацията, напомняйки за предизборното обещание на Тръмп да води твърда политика за търговията с Китай.

Относно Северна Корея Тръмп чувства, че е дал на Китай шанс да промени нещата, но не е видял достатъчно резултати, заяви служителят.

САЩ настояваха Китай да упражни по-голям икономически и дипломатически натиск над Северна Корея, за да се откаже от ядрената и ракетната си програма. Пекин многократно заявяваше, че влиянието му над Пхенян е ограничено и че прави всичко по силите си.

Тръмп даде израз на разочарованието си от усилията на Пекин в серия туитове миналата седмица. "Макар че високо ценя усилията на президента Си и Китай да помогнат със Северна Корея, това не свърши работа. Поне знам, че Китай се опита!", написа той.

На срещата си с индийския премиер Моди в Белия дом Тръмп нарочно наблегна, че САЩ, Индия и Япония скоро заедно ще участват във военни учения в Индийския океан - намек, който изглежда беше насочен към съперника на Делхи - Пекин.

Тръмп също така благодари на Индия, задето се е присъединила към САЩ в налагането на нови санкции срещу Северна Корея.