Матю Панчър беше открит мъртъв през май в дома си в английското графство Оксфордшър. Смъртта му е настъпила в резултат на загуба на кръв. По ръцете, корема и шията на учения обаче имаше следи от нож.

Патоанатомите, извършили аутопсията, стигнаха до извода, че ученият сам си е нанесъл раните, съобщава в. "Таймс", цитиран от ТАСС и БТА. Те обаче не изключиха възможността и други хора да са имали отношение към смъртта на Панчър.

Това предположение стана повод за начало на разследване. Експертите, които го извършиха, обаче са стигнали до извода, че Панчър се е самоубил. Матю Панчър е работил в държавната агенция за здравеопазване на Англия и в Британския национален център за ядрени изследвания. Именно той откри първи следи от полоний в тялото на Литвиненко, починал в британска болница.

Литвиненко беше бивш офицер от руските тайни служби, избягал във Великобритания. По повод смъртта на Панчър неговата съпруга каза, че той е бил в депресия месеци преди да почине.

Той участвал в американско-британски проект за откриване на полоний в организма на бивши сътрудници на съветски предприятия за производство на ядрено оръжие, допуснал грешка при кодирането на информацията и се изплашил, че може да бъде обвинен в нарушение, за което да бъде пратен в затвора.