Ведомството не разкрива никаква допълнителна информация в тази връзка - това съобщи за ТАСС Том Кросън от пресслужбата на Пентагона, предаде БТА.

Данни за полета на Боинг Е-4В Найтуоч, предполагаемо излетял от базата Райт Патерсън в щата Охайо, бяха разпространени в Туитър от сайта CivMilAir, проследяващ движението на някои видове военни и граждански самолети. Американските медии наричат летателните апарати, изпълняващи ролята на национален въздушен оперативен център, "самолети на Страшния съд", защото се предвижда да бъдат използвани по-специално в случай на ядрен военен конфликт.

"С цел да се предоставя пряка подкрепа на президента, министъра на отбраната и Съвета на началник-щабовете най-малко един Е-4В (. . .) винаги, седем дни от седмицата се намира по 24 часа от денонощието в състояние на тревога на една от множеството подбрани бази в света с екипаж, който следи развитието на събитията в глобален мащаб", цитира агенцията справка на американските ВВС.

В документа се уточнява, че тези самолети разполагат със защита от електромагнитни импулси и въздействие, произтичащо от употреба на ядрени оръжия, екипирани са с най-модерна комуникационна техника, могат да бъдат зареждани с гориво във въздуха и да превозват до 112 души.