Сблъсъци между участници в протестите на "жълтите жилетки" и полицията избухнаха тази вечер на площад "Трокадеро" в Париж, съобщи ТАСС. Служителите на реда бяха принудени да използват сълзотворен газ в отговор на действията на агресивно настроени демонстранти.

Площад "Трокадеро" беше крайната точка на участниците в похода, започнал следобед от площада на Източната гара. Манифестацията протичаше мирно, но около 17.30 часа местно време група демонстранти с маски започнаха да хвърлят бутилки и камъни по полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ.

В Париж днес бяха задържани 32 участници в протестите на "жълтите жилетки", по данни на полицията, оповестени в 17.30 часа местно време, съобщи телевизия Бе Еф Ем, цитирана от БТА.

Днес движението на "жълтите жилетки" излезе на 20-ия си протест от миналата есен насам. Френските власти издадоха забрани за десетки демонстрации, за да избегнат безредиците от предишните съботи. В Париж булевард "Шан-з-Елизе" беше недостъпен за протестиращите.

Снимка: AP/БТА

В Бордо пък крайно настроени групи разбиха банков офис. Ситуацията излезе от контрол и в Сент Етиен, където протестиращи запалиха огньове върху жп линиите. В Авиньон пък при сблъсъци са пострадали поне петима демонстранти, сред тях и тийнейджъри, съобщи БНТ.

Според официалните данни протестът е в затишие - около 6000 са били протестиращите из страната, докато в началото бяха многократно повече. Освен това, движението не излъчва единно послание, въпреки че като най-ясно общо искане се открои облекчаването на данъчната тежест. Лидерите обаче обещават протестите да не стихнат и през април и вече подготвят график.

"Движението не губи сили, организираме се. Властите ни съсипват в медиите. Дискредитират ни и лъжат за нас", заяви координаторът Софи Тисие.