Италианското правителство прие указ за затягане на законодателството, регулиращо приема на мигранти и бежанци, който бе предложен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини. Това съобщи днес самият той.

"Това е стъпка напред, която ще направи Италия по-сигурна страна", написа Салвини в страницата си във Фейсбук.

По думите му мярката ще помогне за по-ефикасна борба с "мафиотите и трафикантите, за намаляване на разходите за раздутата имиграция, за по-бързо експулсиране на престъпниците и фалшивите кандидати за убежище, за отнемане на гражданството на терористите, за даване на повече правомощия на силите на реда".

Според италианското вътрешно министерство указът увеличава от 90 на 180 дни времето, в което подлежащите на репатриране мигранти може да бъдат държани в центрове за задържане. Той премахва даването на "хуманитарна закрила" - статут, който според Салвини се е предоставял твърде свободно в миналото, предаде ДПА, цитирана от БТА.

От разгледани 23 000 молби за убежище през първата четвърт на годината над 61 процента са били отхвърлени, 21 процента от мигрантите са получили хуманитарна закрила, а 6 процента са придобили бежански статут, посочи неправителствена организация, правеща изследвания за миграцията.

Матео Салвини е лидер на крайнодясната партия "Лига" и от години се опитва да прокара антиимигрантска политика. През юни той дори поиска преброяване на ромите в Италия.