Володимир Зеленски спечели съкрушителна победа на президентските избори в Украйна срещу сегашния президент Петро Порошенко - израз на недоволството на избирателите от действащата власт, предаде Франс прес.

Снимка: АР/БТА

Комикът е спечелил 73,2% от гласовете на днешния балотаж, срещу 25,3% за неговия съперник, според сондаж на излизане от изборните секции, реализиран от консорциума "Exit Poll National", обединяващ три социологически института, предаде Франс прес.

Снимка: БТА/АР

Резултатите от националния екзитпол бяха публикувани веднага след затварянето на изборните секции, предаде ТАСС. Анкетата е организирана от Украинския център за икономически и политически изследования "Александър Разумков", фондация "Демократични инициативи", носещ името на Илка Кучерива и Киевския международен институт по социология.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Володимир Зеленски заяви, че на поста президент на Украйна най-напред ще се заеме с връщането в родината на всички пленени и задържани, предаде ТАСС.

"Задача номер едно - да върнем всички наши затворници, всички пленници", каза той на брифинг тази вечер.

Зеленски заяви, че ще продължи минския процес, че ще смени главния прокурор на Украйна и че ще пренесе администрацията на президента в друга сграда.

По-рано щабът на Володимир Зеленски благодари на избирателите в изявление в канала Telegram, предаде ТАСС.

"Благодарни сме на всички, които дадоха своя глас, които искрено вярват и са готови за промени, които дадоха гласа си за надеждата, за Страната на мечтата. Това е история! Вие я създадохте. И сега благодарение само на вас тази история се променя - в зелен цвят".

Зеленски, който според екзитпол анкетите е победил със 73 процента от гласовете, се пошегува пред журналисти, като благодари на колегите си от студио "Квартал 95" и предлжи да го преименуват на "Квартал 73".

"Благодаря на моите приятели от студио "Квартал 95". Вече можете да се наричате "Квартал 73", каза комедийният актьор.

Именно с такъв резултат побеждава на изборите за президент героят на Зеленски от филма "Слуга на народа" Василий Голобородко, отбелязва ТАСС.

В изявлението си в щаба след огласяването на резултатите от екзитпол анкетите Зеленски между другото благодари на шега и на Службата за сигурност на Украйна, за това че не го е "държала в тонус".

"Ние постигнахме това всички заедно, благодаря на всички, обещавам, че няма да ви подведа", каза той.

"Сега няма да има някакъв патос. Просто искам да кажа благодаря на родителите си за подкрепата, за това, което преживяха, на моята жена за силата и самообладанието, благодаря на целия ни екип, на "Квартал 95". Благодаря на СБУ (Службата за сигурност на Украйна), за това, че ме държаха в тонус", продължи Зеленски.

Вижте снимки >>

Действащият държавен глава на Украйна Петро Порошенко призна резултатите от гласуването, но заяви, че няма да излиза от политиката, предава ТАСС.

"Следващият месец ще се разделя с поста държавен глава, така решиха украинците. Приемам това решение. Но искам да подчертая дебело, че не напускам политиката", заяви той.

Освен това Порошенко изрази готовност да помогне на Владимир Зеленски да влезе в държавните дела преди момента на инаугурацията.

Порошенко има намерение да подпише езиковия закон преди да напусне поста. "Нашият екип ще защитава украинския език. И не става дума само за това, което вече направихме: квоти, песни, филми, радио, книги. А ако следващата седмица Върховната рада утвърди закона за езиците, аз ще бъда щастлив и горд, че ще имам възможност да го подпиша като президент", заяви действащият държавен глава на Украйна, цитиран от украинският портал "Страна". Изданието припомня, че председателят на местния парламент Андрей Парубий е заявил, че в четвъртък, 25 април, Върховната рада ще гласува на второ четене законопроекта за функционирането на украинския език като държавен.

Най-големият изборен резултат в историята на Украйна

Зеленски побеждава с най-големия резултат за цялата история на Украйна. Той получава 78,8% от вота на гласувалите на втория тур срещу  21,2% за Порошенко.

Предишният най-висок резултат е регистриран през 1991 година, когато Леонид Кравчук получава 61,59% от гласовете на избирателите, а неговият конкурент Вячеслав Чорновол - 23,27%.

През 1994 година Леонид Кучма побеждава Кравчук с 52% срещу 45,06%. През 1999 година Кучма става единственият досега държавен глава, който е преизбран за втори мандат.

На изборите той побеждава Пьотр Симоненко с 56,25% срещу 37,8%.

През 2004 година окончателните резултати от гласуването са определени на III тур: побеждава Виктор Ющенко (51,99%), а втори е Виктор Янукович (48,95%).

През 2010 година във втория тур побеждава Виктор Янукович (48,95%), а неговият опонент Юлия Тимошенко остава с 45,47%. През 2014 година Петро Порошенко победи на първи тур с 54,7% от гласовете, а втора отново остава Юлия