Съдия от федерален съд във Вашингтон блокира възможността бившият американски президент Доналд Тръмп да разгласи потенциални, споделяни от съда с адвокатите му, доказателства по предстоящото дело срещу него за опит да подмени резултатите от изборите в САЩ през 2020 г., след като беше сезиран от прокурори заради заплахи на бившия президент републиканец в социалните мрежи, предаде ДПА.

Определението на съдия Таня Чуткан идва след сезиране в петък на съда от специалния прокурор от американското министерство на правосъдието Джак Смит, който поиска строга заповед ограничаваща възможността Тръмп да споделя информация по делото.

"Ако обвиняемият започне да прави публични постове в социалните мрежи, използвайки подробности по делото или например стенограми от разискванията на голямото съдебно жури, до които е получил достъп, това може да има възпиращ ефект върху свидетели и да повлияе на справедливото протичане на процеса" написа Смит, цитиран от БТА.

В петък Тръмп написа в социалната си мрежа "Трут соушъл": "Ако ме преследвате, ще ви докопам!"

По-рано тази седмица Тръмп спомена специалния прокурор в един от постовете си: "Чух, че умопомраченият Джак Смит с цел да се намеси в изборите през 2024 г. ще предяви още едно фалшиво обвинение срещу любимия ви президент".

В решението си съдът цитира и други предишни изяви на Тръмп в социалните медии "по отношение на свидетели, съдии, прокурори и други лица, свързани с обвиненията, които тегнат над него".

Самият Тръмп пледира невинен в четвъртък по обвинението за опит да подмени резултатите от изборите в САЩ през 2020 г. и да блокира мирното предаване на властта на президента Джо Байдън през 2021 г. За разлика от заповедта за пълно мълчание, издадената заповед срещу Тръмп и неговия екип за неразгласяване се отнася само до невъзможността да разгласяват, станали им известни съдебни материали на обвинението, посочва ДПА.