Най-малко 49 цивилни и 15 войници са били убити снощи при нападение на ислямистки бойци срещу военен лагер и лодка в североизточната част на Мали, предаде Ройтерс, като се позова на временното правителство на страната.

Много други хора са били ранени, се казва още в прочетеното по националната телевизия изявление и се отбеляза, че информацията за броя на жертвите е предварителна.

Бунтовниците са нападнали лодка, превозваща цивилни граждани през наводнените равнини, които разделят градовете Гао и Мопти по време на дъждовния сезон.

Нападатели са атакували и военен лагер в североизточната част на Мали.

Около 50 нападатели са били убити в отговор на атаките и временното правителство обяви три дни на национален траур.

Мали е една от няколко западноафрикански държави, които се борят срещу въстание, свързано с Ал Кайда и "Ислямска държава". Бойците набраха сила, разпространявайки се в Сахел и в крайбрежните западноафрикански страни въпреки скъпо струващите международни усилия за подкрепа на местните войски. Хиляди души бяха убити и над шест милиона души в региона на Сахел, южно от Сахара, бяха принудени да напуснат домовете си.

Разочарованието от нарастващата несигурност предизвика два военни преврата в Мали и два в Буркина Фасо, като това са четири от общо осемте преврата в Западна и Централна Африка през последните три години.