Никола Груевски няма да бъде екстрадиран от Унгария, реши съд в Будапеща с аргумента, че не са изпълнени условията за екстрадицията на бившия премиер в Северна Македония, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Съдията Ева Варежи, както съобщиха унгарските медии, заяви, че "статутът на бежанец е пречка за по-нататъшно връщане и екстрадиция, което е в съответствие с унгарските закони за убежището", цитира го скопската Нова ТВ, на която се позова "Фокус". Задържането на Груевски бе отменено и съдията разпореди оправдаването му.

След като обявиха решението, Груевски заяви, че разбира решението и не възнамерява да се оплаква.

Унгарските медии публикуваха снимки и видеозаписи на Груевски в съда, където той стои със слънчеви очила и шапка. Някои от медиите съобщиха, че тази сутрин той бил задържан, за да присъства в съда.

По искане на адвоката на Груевски, заседанието бе проведено при закрити врата поради "чувствителността на информацията". След като напусна съдебната зала, Груевски не отговори на въпросите на журналистите.

Министерство на правосъдието на Северна Македония потвърди, че е изпратило второ искане за екстрадиция на Никола Груевски, който е осъден на две години затвор за покупка на луксозен правителствен автомобил и е заподозрян като един от организаторите на безредиците в парламента на 27 април 2017 г.

След като беше осъден, Груевски избяга и получи убежище в Унгария, където получи подкрепа лично от премиера Виктор Орбан.