Властта не ми помогна да избягам, заяви бившият македонски премиер Никола Груевски в интервю пред македонския телевизионен канал "Сител".

След три месеца мълчание, с изключение на две обръщения чрез статуси във Фейсбук, той е бил интервюиран в Будапеща.

Груевски разказа за пътя си на движение по време на бягство, но отказа да разкрие дали е напуснал Македония през ГКПП или е преминал границата нелегално.

"От Македония заминах много просто - отидох в Албания, регистрирах се в унгарското посолство там, поисках политическо убежище. От съображения за сигурност, като бивш дългогодишен премиер, бях транспортиран до Унгария. След като отидох в Албания, се движех с моята личната карта", обясни експремиерът, цитиран от "Фокус".

На въпроса дали правителството му е помогнало за бягството, той отговори с усмивка: "Не", добавяйки, че те биха направили всичко друго, но не и да му помогнат.

Запитан дали е напуснал Македония през ГКПП или нелегално Груевски отвърна:

"Ще оставя това на сегашното правителство, защото те обявиха, че са започнали разследване и че те ще открият всичко".

Останалата част от интервюто ще бъде излъчено в централната новинарска емисия в 19 часа (20 часа българско време). Според анонса Груевски ще говори за членовете на партията си, които са останали в беда, предимно за Миле Янакиевски, Гордана Янкуловска и Кирил Божиновски.

Никола Груевски, който управлява 10 години и беше свален от власт след масови протести, напусна Република Македония на 11 ноември - два дни преди да започне да излежава 2-годишната си присъда за злоупотреба с власт, докато срещу него се водят още няколко дела. Само десет дни по-късно унгарският премиер Виктор Орбан му даде политическо убежище.