Осъденият депутат от парламента на Северна Македония и бивш премиер Никола Груевски обяви днес от Унгария, където получи политическо убежище, че ще подаде оставка като депутат, съобщава агенция МИА и БТА.


Груевски, който през ноември миналата година избяга в Унгария, за да не влезе в затвора, написа в своя профил във Фейсбук, че официално ще информира за оставката си парламента в Скопие в близките дни.

По повод процедурата в парламента да му бъде отнет мандатът, тъй като неоправдано отсъства вече шест месеца, той в дълъг текст изнася твърдения, че това противоречи на конституцията и междуродното право. Груевски пише, че е решил да се оттегли като депутат, тъй като не може да позволи неговата партия ВМРО-ДПМНЕ и нейните депутати да бъдат подлагани на какъвто и да било натиск.

В средата на седмицата комисията по мандатно-имунитетни въпроси в парламента на Северна Македония препоръча да бъде отнет мандатът на Груевски, тъй като повече от шест месеца отсъства неоправдано от заседанията. За предложението за отнемане на мандата гласуваха петима депутати от управляващата коалиция, а депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не гласуваха.

Това е втори опит на парламента да отнеме мандата на депутата от ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер, който получи присъда от две години затвор за доставката на луксозен мерцедес. Срещу него се водят още няколко съдебни процеса.