В белгийската столица днес започна делото срещу Абдеслам - единствения оцелял терорист от атентатите в Париж през 2015 година. Тогава при няколко едновременни нападения с огнестрелно оръжие и бомби на различни места на френската столица загинаха 130 души.

Прокуратурата настоява подсъдимият да излежи поне 13 години от този.
В белгийската столица започна делото срещу Абдеслам - единствения оцелял терорист от атентатите в Париж през 2015 година.

Абдеслам е френски гражданин, роден и живял в Брюксел до задържането му. От две години той е въдворен в затвор край Париж, откъдето днес бе извозен до Белгия. Срещу него във Франция предстои друго дело - за участие в парижките атентати.

В пледоарията си прокурорът по днешното дело отбеляза, че Абдеслам е радикализиран. Цитирано бе негово писмо до майка му, в което той заявява, че се е врекъл във вярност на ръководителя на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

Прокуратурата настоява за срока на присъдата Абдеслам да бъде лишен също от граждански и политически права.

Белгийското законодателство допуска осъдените да бъдат освободени, след като изтърпят само половината от присъдата си. Най-тежкото наказание в Белгия е 30 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Доживотните присъди винаги подлежат на преразглеждане, тъй като в страната не се прилага забрана за обжалване. За особено тежки престъпления срокът на наказанието подлежи на удължаване по решение на съда.

Салах Абдеслам отказа днес да отговори на въпроси по дело пред съда в Брюксел.

Подсъдимият, доведен от затвор край Париж, отказа да стане при влизането на съда, както и да дава показания, съобщи БТА. Той е заявил, че мълчанието, което запазва от самото задържане досега, не означава нито че е виновен, нито че е престъпник.

Терористът е настоял делото да се разглежда не по изявления, а по "достоверни научни доказателства". Абдеслам е добавил, че с него се отнасят по възможно най-лошия начин и е отправил обвинения към медиите.

Съдът е приел показанията на подсъдимия да бъдат представени от неговата защита. Заседанията по делото ще продължат до края на седмицата.