Най-малко 30 процента от ръководните длъжности в държавната администрация на Бразилия ще бъдат запазени за чернокожи и метиси, съгласно указ, подписан вчера от президента Луиз Инасио Лула да Силва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Расизмът е в основата на неравенството и затова трябва да се борим с него като с паразити в плантация", заяви левият президент в столицата Бразилия, където подписа указа. Той беше придружен от своята министърка по въпросите на расовото равенство Аниел Франко, която е икона в борбата срещу расизма и полицейското насилие.

С цел "да се насърчи присъствието на чернокожите на ръководни и управленски постове", в указа се посочва, че 30 на от тези постове в държавната администрация ще бъдат запазени за тях. Тази цел трябва да бъде постигната до края на 2025 г., се казва в бележка на правителството.

Лула, който през януари започна третия си мандат начело на тази 213-милионна страна, обеща, че неговото правителство ще отразява "лицето на бразилското общество", което в голямата си част е чернокожо и смесено.