Знаем, че българският премиер Николай Денков и неговото правителство работят много усилено за приемането на България в Шенген, заяви днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте пред български журналисти при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Трябва да видим каква ще бъде оценката на Европейската комисия през декември. Трябва да бъде точна и честна оценка, без захаросване, без премълчаване. Знам, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен работи в границите на стриктното и справедливото. Ако са изпълнени условията - да, ако не са - не, обобщи Рюте.

Искаме единствено ЕК да каже дали България изпълнява всички изисквания. Искаме да бъде казано честно. Досега ЕК е много открита за предимствата и недостатъците. Не трябва да се спестяват неща при оценката на комисията. Ако ЕК прецени, че България е готова - да. Първо трябва да чуем комисията, настоя Рюте.

Нидерландия и Австрия бяха единствените страни в ЕС, които през декември миналата година не подкрепиха приемането на България и Румъния в Шенген. По-рано тази седмица Австрия повтори, че не подкрепя разширяването на Шенген засега.