Случаите на холера са се увеличили тази година, особено в региони на бедност и конфликти. Огнища на болестта са регистрирани в 26 държави, а смъртните случаи бележат рязък скок, предаде Ройтерс, като се позова на Световната здравна организация (СЗО).

"След години на спад наблюдаваме тревожно нарастване на броя на огнищата по света през 2022 г.", заяви на брифинг в Женева днес Филип Барбоза, ръководител на екипа за борба с холерата към СЗО, цитиран от БТА. Средният процент на смъртност през годината досега почти се е утроил в сравнение с петгодишните средни нива и в момента е около 3% в Африка, добави Барбоза.

Обичайно по-малко от 20 страни годишно докладват за огнища на холера. Заразата се разпространява чрез поглъщане на заразена храна или вода и може да причини тежка диария.

Въпреки че при повечето заразени болестта минава с леко или без симптоми, холерата може да убие човек за часове, ако не се лекува.

Огнище на холера в Сирия вече отне живота на 33-ма души и представлява опасност за фронтовата линия на продължаващата вече 11 години война. Освен това болестта засилва и страховете на хората в претъпканите с изселени цивилни лагери.

Африка и част от Азия, включително Пакистан, са някои от районите с голям брой случаи.

Барбоза заяви, че само няколко милиона дози ваксини срещу холера са налични до края на годината. Сред причините е недостатъчният брой производители. СЗО продължава да поддържа складови наличности от ваксини за спешни случаи.

"Пределно ясно е, че не разполагаме с достатъчно ваксини, за да отговорим на рязката поява на огнища и още по-малко, за да сме в състояние да осъществим превантивни ваксинационни кампании, които биха довели до намаляване на риска за голям брой страни", добави още ръководителят на екипа за борба с холерата към СЗО.

Както казва той, не съществува обща калкулация за броя на случаите на холера по света. Причината е заради разликите в механизмите за наблюдение между отделните държави.