"Умишленото нападение срещу руски самолет в неутрално въздушно пространство не е просто престъпление според международното право, но и открито обявяване на война на най-голямата ядрена сила" - това заяви, цитиран от ТАСС, руският посланик в САЩ Анатолий Антонов. Той обаче подчертава, че Москва не търси конфронтация.

"Въоръжен конфликт между Русия и Съединените щати ще бъде коренно различен от прокси войната, която американците водят срещу нас в Украйна", предупреди той и попита "дали Капитолия е готова да изложи американските граждани и международната общност на риск от пълномащабна ядрена война?".

Относно заканата на американския сенатор Линдзи Греъм да сваля руските самолети, които се приближат до американски в международното въздушно пространство, посланик Антонов казва, че "заканите на някои политици отиват далеч отвъд границите на здравия разум".

"Това далеч не е първият му опит да провокира опасна ескалация в отношенията между САЩ и Русия. Преди година той призова нашите граждани да извършат покушение срещу президента Владимир Путин. Наистина ли сенатор Греъм вярва, че пряк военен сблъсък с Русия е в интерес на избирателите, които са му поверили живота и прехраната си?!", пита руският дипломат.

Той напомня и че руското министерство на отбраната е обяснило подробно причините и хода на действията на руските пилоти по време на инцидента над Черно море. "Повтарям за тези, които не искат да погледнат обективно над ситуацията. Нашите изтребители не са влизали в контакт с американския дрон".

"Разбира се, Пентагонът е обиден, че губи скъпо съоръжение. Но в този случай американските военни трябва да пренасочат обвиненията в проява на непрофесионализъм към себе си", отбелязва още Антонов, който е категоричен, че Русия е направила всичко възможно да предотврати подобен инцидент, като е "информирала предварително международната общност за границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен с цел провеждане на специална военна операция".

По-рано севастополският портал ForPost съобщи, позовавайки се на свой източник, че руски военни експерти са открили сваления американски дрон в Черно море. Дронът бил открит на морското дъно на 60 км от Севастопол на дълбочина 850-900 м. с помощта на подводен робот, спуснал се на морското дъно.

Източникът, близък до руското министерство на отбраната и запознат с детайлите на операцията, казва, че "дълбоководното разклонение на газопровода "Южен поток" минава в близост до този район". По думите му в момента руски военен кораб охранява периметъра на мястото на падането на дрона. Източникът казва още, че експерти изработват решение за по-нататъшните действия по вдигането на летателното средство. 

"За да се извърши издигането, трябва да се използват средства, използвани при повдигането на потънали дълбоководни подводници. Такива средства са на разположение на армията и флота и се разработва план за ефективното им използване в зоната на падане на MQ-9 Reaper", цитира го да казва ForPost. Руското министерство на отбраната се интересувало от вътрешната електроника на дрона, както и от неговия двигател. Не бил изключен сценарий, при който американските сили да се опитат да унищожат дрона със собствени средства, преди той да се издигне на повърхността.