Русия се стреми да решава международните проблеми по мирен път, но се сблъсква със съпротивата на своите опоненти, които не са готови да се откажат от еднополюсния световен ред, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

"Станахме свидетели на сериозни сътресения в различни региони на света, било то в Близкия изток, Азия или Европа. Никой не се учудва, че основните принципи на международното общуване, които са в основата на Устава на ООН, се пренебрегват. Тенденцията за увеличаване на непредсказуемостта и конфликтите е очевидна. Пропастта на недоверие между великите сили е огромна. Разединението води до разрастване на опасни предизвикателства и заплахи, сред които на първо място са тероризмът и разпространението на оръжия за масово унищожение", каза още руският дипломат, предава БТА.

"Русия е направила и прави всичко възможно да реши възникващите проблеми по мирен път. Въпреки това се сблъскваме с противопоставянето на опозицията, която не е готова да се откаже от еднополюсния световен ред", подчерта посланикът.

"Времето ще покаже дали нашите опоненти са способни на трезво мислене, което предполага да се откажат от разделителните линии и да започнат да работят за възстановяване на стратегическата стабилност, която днес е по-необходима в света от всякога", заключи той.