На фронта в Донбас руските войски са напреднали с около 5 километра за последните десет дни, откакто завладяха украинския град Авдеевка. Уукраински военен говорител потвърди за изтегляне на украинците от укрепените села Степове и Северне, разположени северозападно и западно от Авдеевка, предаде Ройтерс. Руското военно министерство се похвали още, войските му за първи път са унищожили танк американски танк "Ейбрамс", предаде БТА.

Руският пробив край Авдеевка

Руското министерство на отбраната днес заяви, че руските сили са напреднали още в Източна Украйна и са установили контрол над село Северне близо край град Авдеевка, който бе превзет по-рано този месец.

В изявление на руското министерство на отбраната се казва, че силите му са превзели село Северне край Авдеевка, установили са по-благоприятни за тях фронтови линии и позиции и са нанесли удари по места, на които са били съсредоточени украински военни и оборудване близо до три други селища.

Превземането на Авдеевка след продължили месеци сражения бе най-значимата придобивка за Русия от превземането на Бахмут през миналия май, посочва агенцията.

Министерството на отбраната каза още, че руските сили са унищожили доставен от САЩ танк "Ейбрамс". Назначени от Москва служители в Украйна съобщиха за този случай вчера и казаха, че това се случва за първи път, откакто Вашингтон започна да доставя танкове "Ейбрамс" в Украйна миналия септември.

"От самото начало нашите войници казаха, че тези танкове ще горят точно както другите", цитира агенция РИА Новости говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Той има предвид по-стари случаи, в които Русия твърди, че е унищожила западни оръжия в Украйна.

След като през 2022 година Украйна постигна значителни успехи и отблъсна руската армия, неотдавна тя претърпя неуспехи на бойното поле в източната част на страната и нейните генерали се оплакват от недостиг на оръжия и боеприпаси, коментира Ройтерс. Русия контролира малко по-малко от една пета от международно признатата украинска територия.

Украинските въоръжени сили вчера потвърдиха, че са се изтеглили от село Ласточкине близо до Авдеевка и заявиха, че това ще им помогне да спрат напредъка на руските сили в западна посока.