Руските сили осуетиха за последните 24 часа няколко опита на украински части да форсират река Днепър в Херсонска област, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Според ведомството е било попречено на украински "диверсионно-разузнавателни групи" да прекосят реката в района на селата Приднипровске, Тягинка и Кринки, информира БТА.

Русия добави, че е унищожила украински военнослужещи, оборудване за форсиране на реката и военни машини и в района на село Станислав. Ройтерс отбелязва, че данните от бойното поле не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

В петък американският Институт за изследване на войната съобщи, че украински сили са проникнали на източния бряг на Днепър в Херсонска област.

Украйна си върна част от Херсонска област в края на миналата година след месеци на руска окупация. Но руските войски напуснаха областния град Херсон и се оттеглиха на отсрещния бряг на Днепър, откъдето продължиха да обстрелват града.

Три украински ракети, изстреляни по цели в Крим, бяха свалени над контролирана от Русия част на Херсонска област, съобщи назначеният от Москва губернатор.

Владимир Салдо посочи в социалната мрежа Телеграм, че ракетите са свалени над град Геническ.

Руските войски окупираха Херсонска област в първите дни на инвазията през февруари 2022 г. в Украйна, но украинската армия си върна контрола над главния административен център в региона и в зони на запад от р. Днепър. Русия анексира Крим през 2014 г.