Историята с инсценираното убийство на руския журналист Аркадий Бабченко ще бъде използвана от Москва и Киев за пропагандни цели, но няма да повлияе върху преговорите за уреждане на сепаратисткия конфликт в Донбас, прогнозира "РБК".

Във вторник бе съобщено, че Бабченко е застрелян в Киев, където живееше в доброволно изгнание - според него във връзка със заплахи, получавани заради това, че е разобличил ролята на Русия в конфликта в Източна Украйна. Украински политици обвиниха Москва, че е замесена в убийството. Вчера обаче Бабченко се появи пред журналисти жив и здрав. Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи, че става дума за инсценировка, предотвратила покушение срещу Бабченко, подготвяно от руските спецслужби.

Провокацията от страна на ССУ може би е безпрецедентно събитие в най-новата история на международните отношения. Проблемът с провокациите обаче е там, че те подсигуряват за седмица добър новинарски цикъл, но удрят по доверието към страната, която ги извършва, заявява за "РБК" политологът Андрей Сушенцов. Занапред медиите ще възприемат новините от Украйна с удвоен скептицизъм, добавя той.

Съобщенията за съдбата на Бабченко съвпаднаха с поредното заседание на тристранната контактна група за Украйна в Минск, но според експерти на вестника, цитиран от Би Би Си, операцията на ССУ няма да засегне преговорния процес. Близък до Кремъл източник обяснява, че преговорите бездруго са в задънена улица.

"Преговорният процес се влияе от други обстоятелства - позицията на ЕС, контактите на руския президент Владимир Путин с германската канцлерка Ангела Меркел, евентуални кадрови промени в руския екип от преговарящи", изброява аналитикът Андрей Кортунов.

Според него историята с Бабченко ще се използва от руската пропаганда като доказателство за нездрави процеси в Украйна, а от Киев - като потвърждение за агресивните намерения на Русия.

Украинският наблюдател Вадим Карасьов свързва инсценировката с предстоящите парламентарни и президентски избори в Украйна. За кампанията украинските власти имат нужда от новини за агресия от страна на Русия. Освен това случаят с Бабченко подсигурява на украинските силови структури и на Киев като цяло възможността да заявяват, че са дееспособни. Украинските блогъри тутакси изсипаха куп положителни коментари за дейността на тайните служби, казва той.

С тази инсценировка украинските власти си навредиха сами, казват обаче обществени дейци, политици и журналисти, говорили пред "Газета". Главният редактор на украинското онлайн издание "Апостроф" Денис Попович напомня известната приказка: "Когато викате без повод "дръжте вълка", може да си имате проблеми, щом вълкът наистина дойде".