Украйна съобщи, че е унищожила големия руски десантен кораб "Цезар Куников". Министерството на отбраната на Киев публикува видео от атаката в социалната платформа "Екс". Тя е била осъществена с дронове-лодки, които се взривяват при удар.

Вижте как изглеждат лодките дронове на Украйна >> >> >>

Мощни експлозии са били чути рано сутринта недалеч южно от град Ялта, съобщава Би Би Си.

"Цезар Куников получи критични дупки в левия си борд и започна да потъва", заявиха от Главното разузнавателно управление на Украйна.

"Цезар Куников" е един от най-големите десантни кораби в състава на Черноморския флот на Русия. През 2008 г. корабът взема участие в бойните действия на Черноморския флот по време на войната в Южна Осетия. По-късно той транспортира боеприпаси и оръжие за сирийската армия.

По информация на РИА "Новости" корабът е би ремонтиран от 6 юли 2013 г. до 24 октомври 2014 г. в кораборемонтния завод "Флотски арсенал" в град Варна. По-късно той е преминава и през модернизация в Русия.

Макар Украйна да няма силен класически флот, то Киев има една от най-боеспособните в света флотилии от безпилотни кораби.

 

Атаката е била осъществена с дронове MAGURA V5. Те са дълги 5 метра и могат да носят до 320 килограма взрив. Обсегът им е до 800 километра. Ниската забележимост на лодките и максималната скорост от 80 км/ч ги прави трудни за унищожение. 

Ройтерс съобщава, че засега няма коментар от страна на Русия, която по-рано съобщи, че е потопила шест дрона в Черно море. Агенцията припомня, че Украйна е използвала и преди подобни дронове камикадзе, за да атакува руски бойни кораби. На 1 февруари бойци от специалните части на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна разрушиха корветата "Ивановец" на руския Черноморски флот, използвайки произведени в Украйна морски дронове "Магура В5".

Украинските лодки-камикадзета поразиха и фрегатата "Адмирал Макаров". Те се ползваха и при нападението срещу Кримския мост.

Укринформ отбелязва, че съветският офицер Цезар Куников, на когото е кръстен корабът, е загинал също на 14 февруари, но през 1943 г.