Шестият флот на ВМС на САЩ съобщи за "опасно" прихващане на разузнавателния си самолет "Посейдон P-8A" от два руски изтребителя Су-35 над Средиземно море.

В YouTube канала на пресслужбата на флота се появиха две видеа, показващи полета на Су-35 близо до американски самолет. Инцидентът е станал на 26 май.

Според американските военни руските изтребители са се приближили до "Посейдон P-8A" от две страни и са му попречили да маневрира в продължение на 64 минути. САЩ определиха това като "опасно и непрофесионално прихващане" - руските Су-35 са летели твърде близо от двете страни на Посейдон и са ограничили способността за безопасно маневриране на американския самолет.

САЩ многократно обвинява Русия в прихващане на нейния самолет, а Русия отговаря, че извършва своите полети в съответствие с международните стандарти.

На 19 април Шестият флот на САЩ също докладва за "опасно" сближаване между руски Су-35 и американския патрулен самолет P-8A Poseidon над Средиземно море. На следващия ден руското министерство на отбраната отбеляза, че американският самолет е летял към руски съоръжения в Сирия и руският изтребител излетял от въздушната база Хмеймим, за да го идентифицира. Всички действия на Военно-космическите сили на Русия са проведени в стриктно съответствие с международните разпоредби за използване на въздушното пространство, заявиха още от ВКС.

Междувременно американската армия обвини Русия, че е разположила изтребители в Либия, за да подкрепи руските наемници, биещи се на страната на източнолибийските сили. Това засилва опасенията от ново изостряне на конфликта, предаде Ройтерс.

"Руска военна авиация вероятно предоставя близка въздушна подкрепа и офанзивен огън", заяви командването на САЩ за Африка.

Според американската армия авиацията е пристигнала от военновъздушна база в Русия, преминавайки през Сирия, където самолетите са били пребоядисани, за да се скрие руският им произход.