Най-малко 26 души бяха ранени в резултат на руски ракетни атаки по украинския град Харков, предаде ДПА, като се позова на информация на местния прокурор. Това става на фона на обвинения на Русия срещу Украйна заради атаките в Белгород, които пък бяха отговор на масирани руски ракетни атаки и нападения с дронове срещу Украйна, в които загинаха 31 цивилни и бяха ранени над 160 души.

Сред пострадалите в Харков има две деца и един британски журналист, допълва ДПА, а Ройтерс съобщи за ранен консултант по сигурността на германски журналисти.

"За всеки дрон "Шахед", за всяка руска ракета, ще има справедлива отговорност за терористичната държава. Едновременно политическа и много практична", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Украинските военновъздушни сили междувременно заявиха, че Русия отново е изстреляла дронове по Украйна.

През нощта противовъздушната отбрана е била задействана в различни области, в това число и в района на Киев.

Русия обвини в Съвета за сигурност Украйна, че е извършила "акт на преднамерен тероризъм" в Белгород

Същевременно Русия обвини Украйна, че е извършила "акт на преднамерен тероризъм" в Белгород след снощните атаки, за които съобщиха руските власти, предаде Франс прес.

Обвинението беше отправено по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Москва заради удара по Белгород, в който загинаха 21 души. Москва освен това обвини Украйна, че е използвала касетъчни оръжия в Белгород.

Русия обеща да отговори на този удар, приписан на украинската армия. Това е най-смъртоносната атака срещу цивилни в Русия от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

"Това е една сляпа и предумишлена атака срещу цивилна мишена", заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя. Той обвини Украйна, че е взела под прицел спортен център, ледена пързалка и университет.

"Членовете на Съвета за сигурност на ООН имат повод да изпълнят дълга си и да оценят по един обективен начин случилото се", допълни той.

Небензя заяви също така, че "организирането на този терористичен акт е станало със съпричастието на американски и британски консултанти, които регулярно подстрекават властите на днешна Украйна да извършват кървави престъпления", допълва ТАСС.

На заседанието на Съвета за сигурност руският представител добави, че, "за да увеличат броя на жертвите на тази терористична атака", украинците са използвали касетъчни оръжия", предаде Франс прес.

Тези оръжия са забранени в много страни и са много критикувани, защото разпръскват малки взривни устройства преди или след удара и се смята, че те причиняват много съпътстващи жертви, отбелязва агенцията.

В отговор на обвиненията на Небензя съюзниците на Украйна заявиха, че отговорността за войната е на руския президент Владимир Путин.

"Това е войната на Путин", каза представителят на САЩ Джон Кели. "Ние призоваваме за защита на всички цивилни от всички страни във всеки конфликт", добави той.

Представителят на Великобритания Томас Филпс изрази дълбоко съжаление за загубата на живота на цивилни хора, но също отправи критики към Москва заради руската инвазия в Украйна.

"Има стотици хиляди убити руски войници в Украйна. Няма нито един украински войник в Русия", подчерта той.

"Ако Русия иска да упрекне някого за смъртта на руснаци в тази война, тя трябва да започне с президента Путин", каза той.

Представителят на украинската мисия в ООН Сергий Дворник заяви, че "докато тази война, провокирана от диктатора на Кремъл, продължава, смъртта и страданието ще продължат да растат".

Според областният управител на Белгородска област Вячеслав Гладков жертвите на удара в Белгород са 21, а ранените са 111. Сред жертвите има 3 деца, сред ранените има също 17 деца.

Тази атака последва ден на интензивни руски удари по Украйна, отнели живота на 40 души, предаде Ройтерс. Най-малко 159 души бяха ранени при ударите в петък, когато от Русия бяха изстреляни 158 ракети и дронове срещу различни места в Украйна, припомня Ройтерс.

Институтът за изследване на войната в САЩ: Русия е способна на нови мащабни атаки като тази от петък 

Междувременно военни наблюдатели в САЩ, цитирани от ДПА, твърдят, че Русия може да предприеме нови мащабни въздушни нападения срещу Украйна като това, при което в петък загинаха десетки цивилни и което бе най-големият обстрел с ракети и дронове от началото на войната.

"Русия ще продължи да нанася мащабни удари срещу Украйна в опит да влоши украинския боен дух и способността на Киев да поддържа военните си усилия срещу Русия", се казва в ежедневния бюлетин на американския Институт за изследване на войната.

Наблюдателите обаче отбелязват, че след продължаващата почти две години война резервите и производствените мощности на Русия показват, че тя едва ли ще бъде в състояние да извършва редовно мащабни ракетни удари, но ще може да го прави по-последователно с дронове.

В най-тежката атака до момента от началото на войната руските военни изстреляха вчера близо 160 ракети, крилати ракети и дронове от различен тип по градове и инфраструктура в цяла Украйна според официални представители на Киев.

Според анализа на Института за изследване на войната руснаците са експериментирали в продължение на месеци с различни комбинации от дронове и ракети, за да установят слабите места в украинската система за противовъздушна отбрана.