Руски опозиционни активисти отправиха искания във връзка с външната политика на Австрия. Това стана в разговор в Националния съвет (парламента) във Виена с депутати от либералите от партия НЕОС, консервативната Австрийска народна партия (АНП) и Австрийската социалдемократическа партия (АСДП), съобщи агенция АПА, цитирана от БТА.

Освен настояване да не бъде признавано за легитимно избирането в неделя на Владимир Путин за нов президентски мандат, на срещата беше обсъдено недоволството на критиците на режима, уклонистите (отклонилите се от задължителна военна служба) и хората от ЛГБТИК общността от затрудненията, които те срещат при получаване на хуманитарна виза в ЕС.

"Русия все повече се превръща от авторитарен режим в диктатура и борбата срещу това няма как да бъде спечелена без подкрепата на другите държави", каза активистка от организацията Russians against War ("Руснаци против войната") на събитието, на което беше поканена и говорителят по външнополитическите въпроси на австрийските Зелени Ева Ернст-Джиджич.

Не само руснаците, но и страни като Австрия носят своята отговорност, защото 20 години са правили сделки с режима, каза активистката, която подобно на колегите си отказа да се представи от съображения за сигурност.

Депутатите Щефани Криспер от НЕОС и Мартин Енгелберг от АНП се интересуваха от темата за сигурността и заплахата от възможни действия на руски агенти във Виена. Енгелберг коментира разказ на активист, по думите на когото миналата неделя съмнителни лица са снимали възстановяването на разрушено място за поклонение пред паметта на починалия опозиционер Алексей Навални на улица "Райзнер" във Виена. Консерваторът препоръча тези хора да бъдат установени и да бъдат проверени от австрийските институции.

Енгелберг коментира и случая с неотдавнашното обявяване за персона нон грата от Австрия на руски дипломатически представители.

"Австрийският външен министър е категорично за това да се гонят "дипломати" от страната, ако се докаже, че става дума за лица, които в действителност не са никакви дипломати", каза Енгелберг.

Поставените на събитието въпроси ще бъдат обсъдени днес с австрийския външен министър Александър Шаленберг, който ще бъде изслушан в комисията по външни работи на Националния съвет, посочи от своя страна Ернст-Джиджич.