Руският милиардер и колекционер Дмитрий Риболовлев загуби съдебната си битка със "Сотбис", след като съдебните заседатели по делото в САЩ подкрепиха аукционната къща срещу обвиненията на олигарха, че е бил ограбен, докато събирал колекцията си, съобщи Асошиейтед прес.

Съдебните заседатели във федерален съд в Ню Йорк дискутираха няколко часа, преди да вземат решение по иска на Дмитрий Риболовлев срещу "Сотбис", съобщи "Ню Йорк таймс". Милиардерът обвини аукционната къща, че е помогнала на швейцарски брокер да го измами с над 160 милиона щатски долара с надценки върху произведенията, които е придобивал. По-рано през месеца в съдебна зала милиардерът каза, че е загубил не само пари, но и доверие.

Риболовлев, който е на 57 години, купува за два милиарда щатски долара между 2002 г. и 2014 г. ценни произведения на изкуството, сред които творби на майстори като Пикасо, Роден, Модиляни, Климт, Маргит и Леонардо да Винчи. При покупките на творбите му помага швейцарския брокер Ив Бувие. Милиардерът свидетелства, че се доверил на Бувие като на "роднина", дори го канел на празненства за рождени дни, преди да осъзнае, че брокерът го лъже. Според Риболовлев Бувие му предлагал твърде завишени цени, като прибирал за себе си надценката плюс предварително уговорената комисионна от два процента. Бувие и Риболовлев постигнаха извънсъдебно споразумение през декември, съобщиха адвокатите на брокера, без да огласяват подробности.

Руският магнат обвинява Бувие в измама при придобиването на 38 произведения на изкуството. Само четири от тях бяха предмет на съдебното дело, сред тях портретът на Исус Христос "Спасителят на света" на Да Винчи. Според адвокатите на Риболовлев Бувие купува картината от "Сотбис" за 83 милиона щатски долара и на следващия ден я продава на милиардера за над 127 милиона щатски долара. През 2017 г. Риболовлев я продаде чрез аукционна къща "Кристис" за 450 милиона щатски долара и така творбата стана най-скъпата картина, продавана някога на търг.