Руски кораби са открили огън по група плавателни съдове на Военноморските сили на Украйна при излизането им от Керченския проток, в резултат на което има пострадали, предава украинската информационна агенция УНИАН, без да уточнява броя на ранените, съобщава "Фокус".

Пояснява се, че информацията е потвърдена в съобщение от пресслужбата на ВМС на Украйна.

"След като напуснаха зоната от 12 мили, катер на Федералната служба за сигурност на Руската федерация е открила огън срещу група плавателни съдове на украинския флот. Повреден е малък брониран артилерийски катер "Бердянск". Той загуби курс, има ранени. Оръжията са използвани с цел поразяване", се казва в разпространеното съобщение. 

Властите в Киев действат в Керченския проток с бандитски методи - първоначално използват провокация, а след това силов натиск и накрая - обвинение в агресия. Това е позицията на говорителя на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава информационната агенция TACC.

"Разкъсвайки Украйна на части, Порошенко и цялата "майданска" компания, както сега прави (бившият президент на Грузия Михаил) Саакашвили, ще гастролират по света с лекции за ползите от демокрацията", написа Захарова в профила си в социалната мрежа "Туитър".

"В Донбас вече има мир. Сега се хванаха за Керченския проток. Бандити. И методите им са бандитски: първо провокация, след това силов натиск, а след това обвинение в агресия", поясни руският дипломат. По

По-рано днес Русия и Украйна си размениха обвинения заради инцидент, възникнал днес в морето близо до спорния Кримски полуостров, предаде Асошиейтед прес. Това засили напрежението между двете страни и подтикна Москва да блокира движението през Керченския проток.

Руската брегова охрана казва, че три украински военни кораба са навлезли без разрешение в руски териториални води, а Украйна твърди, че един от нейните кораби е бил блъснат от съд на руската брегова охрана.

Спорът възникна, след като украинският военноморски флот заяви, че кораб на руската брегова охрана се е врязал в негов влекач, който се е движел заедно с два украински бронирани катера от Одеса в Черно море към Мариупол в Азовско море, минавайки през Керченския проток. Киев заяви, че руската брегова охрана е действала открито агресивно срещу украинските плавателни съдове и от удара, нанесен от един от нейните катери, е повредено машинното отделение и обшивката на влекача. Загубен е бил и спасителен сал. В съобщението на украинския флот се казва, че руската страна е била своевременно информирана за маршрута на украинските съдове.

След случилото се Русия прегради протока с голям товарен кораб, блокирайки движението. Десетки товарни кораби чакат да минат през пролива.

Керченският проток е единственият воден път, свързващ Черно с Азовско море. Над протока неотдавна бе построен мост, който свързва Крим с Русия. Не е ясно колко време Русия смята да запази блокадата. Ако гражданското корабоплаване бъде спряно за по-дълго време, това ще е равносилно на икономическа блокада на украинските градове на брега на Азовско море, отбелязва Асошиейтед прес.

Руската Федерална служба за сигурност заяви днес, че украинските кораби незаконно са влезли в руски териториални води и обвини украинския военен флот, че е разиграл инцидента с цел провокация. В изявлението на ФСС не се споменава за украинския влекач.