Командването на украинския боен флот съобщи, че плавателен съд от руската брегова охрана се е врязал в украински военен влекач и му нанесъл повреди в корпуса и машинното. Инцидентът е станал днес, когато влекачът, съпроводен от два бронирани катера с оръдия, е плавал от Одеса до азовското пристанище Мариупол - маршрут, който заобикаля анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров и преминава през Керченския проток.

Руската Федерална служба за сигурност, цитирана от местни медии, заяви, че украинските кораби са предприели пътуването, въпреки че са знаели за временното затваряне на района. Целта на украинската страна е ясна - "да създаде конфликтна ситуация в региона", се казва в съобщението. В него не се споменава за тараниране на украинския влекач, но се обвинява Украйна, че не е информирала предварително за пътуването на малката флотилия, което Киев отрича.

ВМС на Украйна съобщиха, че въпреки стълкновението трите кораба са продължили пътя си и оценяват инцидента като проява на агресивното и незаконно поведение на Русия.

Кораби на Украинския военноморски флот с максимална скорост се насочват по посока на Керченския пролив към зоната на провокация, организирана от украинската страна, съобщи по-късно пред РИА Новости представител на руската Федерална служба за сигурност (ФСС). От пристанището Бердянск се насочиха още два бронирани артилерийски кораба клас Гюрза. Граничната служба на ФСС предприема всички необходими мерки за предотвратяване на незаконни действия, уточниха оттам, предаде "Фокус".

През 2003 година Москва и Киев са сключили споразумение, според което Керченският проток и Азовско море са споделени териториални води. Но от 2015 година Русия налага по-голям контрол върху преминаването през протока, припомниха агенциите.