Кремъл заяви днес, че дворецът на черноморския бряг, за който се твърди, че е построен от президента на Русия Владимир Путин, е собственост на неназовани предприемачи, предаде ДПА.

Миналата седмица екип, близък до опозиционера Алексей Навални, разпространи видеоматериал, озаглавен "Дворецът на Путин". В него се твърди, че дългогодишният руски лидер си е построил "царска империя" с пари от подкупи. Видеото е гледано вече над 90 милиона пъти.

Кремъл няма право да разпространява имената на собствениците и нямаме намерение да го правим, това не е редно, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция "Интерфакс".

Песков обаче не отговори на журналистически въпроси защо имението се охранява от Федералната служба за сигурност и Федералната служба за охрана.

"Питайте ФСБ и ФСО", заяви той и допълни, че този въпрос е от компетентността на тези ведомства.

Путин вчера отрече твърденията, че той или най-близките му съюзници са собственици на огромното имение, което според филма е 40 пъти по-голямо от Монако, цената за изграждането му е била поне 100 милиарда рубли (1,3 милиарда долара), като парите са осигурени от руски държавни фирми.

Екипът на Навални твърди, че собствениците, вписани в документите на имота, не разполагат с капитал да го построят и че то е било финансирано с подкупи, платени на Путин.

Към момента двучасовият филм "Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп" е събрал повече над 90 милиона гледания.