Русия образува наказателно дело срещу гражданин на САЩ заради подозрения в шпионаж, предаде Ройтерс, като се позова на Федералната служба за сигурност (ФСС).

В изявлението си от днес ФСС не назова заподозрения, не уточни дали той е арестуван и не даде никаква допълнителна информация.

"Американецът е заподозрян в събиране на разузнавателна информация по биологични теми, насочени срещу сигурността на Русия", каза службата, без да уточни уточни естеството на обвиненията.

Към момента от Ройтерс не са успели да се свържат с посолството на Съединените щати в Москва за коментар.

През последните години редица граждани на САЩ бяха задържани в Русия, след като срещу тях бяха образувани наказателни дела. Някои от тях бяха разменени за руснаци, пуснати от американски затвори, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналия месец американската баскетболна звезда Бритни Грайнър, осъдена на девет години затвор заради обвинения в притежание на наркотици, бе разменена за руския оръжеен търговец Виктор Бут, прекарал 14 години в затвор в Съединените щати за трафик на оръжия, пране на пари и заговор за убийство на американци.

Процесите за шпионаж обаче са смятани за много сложни, като руските служби за сигурност често отказват да пуснат обвинените на свобода.

Засега Русия отказва да пусне ветерана от морската пехота Пол Уилан, който бе арестуван от ФСБ заради обвинения в шпионаж през 2018 г. и през 2020 г. бе осъден на 16 години затвор.