По съобщения на руски медии руска военна полиция е започнала да патрулира в Северна Сирия, след като влезе в сила руско-турското споразумение, което даде на кюрдските бойци 150 часа да се изтеглят от почти цялата зона по протежение на североизточна граница на Сирия с Турция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Интерфакс се позовава на изявление на руската военна полиция, в което се казва, че патрулите са започнали на североизток от град Манбидж. Междувременно руската телевизия съобщи за конвой на руската армия, насочващ се към град Кобане.

Според споразумението силите на Русия и на сирийското правителство трябва да започнат да навлизат в района днес по обед, за да гарантират изтеглянето на кюрдските бойци на 30 км от турско-сирийската граница.

Договорката, постигната след повече от 6 часа преговори между турския президент Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин, позволява на Турция да установи контрол над районите, които завзе този месец в Североизточна Сирия. Анкара предприе операция срещу кюрдските бойци от Силите за защита на народа в Сирия, които нарича терористи и твърди, че са свързани с бунтовниците от Кюрдската работническа партия в Турция.

Пета точка от споразумението (от общо 10) предвижда "на 23 октомври, от 12 часа на обед, руски военни полицаи и сирийски граничари да навлязат от сирийска страна на територията, която остана извън операцията "Извор на мира", за да гарантират изтеглянето на кюрдските милиции и на тежките оръжия от 30 километровата територия край турско-сирийската граница. Тези действия ще приключат в рамките на 150 часа. В същото време съвместни руско-турски военни патрули ще започнат съвместни патрулни действия в границите на турската военна операция на запад и изток на 10 км дълбочина, която не включва град Камишли".

Междувременно иракският министър на отбраната ген.-майор Наджах Хасан Али ал Шамари заяви, че изтеглящите се от Сирия в Ирак американски войници ще напуснат Ирак в срок от четири седмици. Това министърът каза след среща с американския си колега Марк Еспър, който пристигна в Багдад, за да обсъди ситуацията с войниците. Според Ал Шамари американските войници "преминават транзитно" през Ирак и след това ще се отправят към Кувейт, Катар или Съединените щати.