Израел съобщи, че през май негови военни самолети са били обстрелвани неуспешно от руска система за ПВО над Сирия, като окачестви инцидента като "еднократен", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разкритието, огласено от израелския министър на отбраната Бени Ганц, става в пориод на напрежение между Израел и Русия заради войната в Украйна и наложените от руските власти ограничения срещу еврейска емиграционна агенция.

Досега руските сили в Сирия, които помагат на режима на президента Башар Асад, си затваряха по правило очите за израелски въздушни удари срещу разположени в Сирия ирански войници и оръжейни доставки. Израелският тв "Канал 13" съобщи, че на 13 май управлявана от руснаци система "С-300" за ПВО е стреляла по израелски изтребители, но не е поразила нито един от тях.

"Това беше еднократен инцидент", каза Ганц на конференция, организирана от същата телевизия, в отговор на въпрос. По думите му в момента на стрелбата "вече е нямало наоколо" самолети. Ганц увери, че все пак координацията между Русия и Израел за действията им в Сирия "засега е стабилна".

Руското посолство в Израел не отговори на искането за коментар, посочи Ройтерс.