Полетите на грузинските авиолинии до Русия се преустановяват от 8 юли, съобщи руското транспортно министерство.

"Причината за спирането на полетите е необходимостта от гарантиране на достатъчно равнище на авиационна безопасност, както и наличието на просрочени задължения" на грузинските компании, се казва в съобщението, публикувано на сайта на ведомството.

Вчера руският президент Владимир Путин забрани временно пътническите полети от Русия до Грузия, след като в Тбилиси започнаха безредици, причинени от посещението на руски депутат, който седна в стола на председателя на грузинския парламент. От Москва заявиха, че това е русофобска провокация на опозицията в страната, но президентката на Грузия Саломе Зурабишвили, която прекъсна посещението си в Беларус, нарече Русия "враг и окупатор" и заяви, че руска пета колона стои зад размириците, които според нея може да разделят страната.

Снимка: AP/БТА

Експерти заявиха, че забраната руските авиолинии да летят до Грузия ще доведе до първоначален спад в туристическия поток, но очакват грузинската туристическа индустрия да се възстанови бързо, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това напомня на въведената през 2006 година забрана за полети и за внос на грузинско вино и минерална вода. По-късно тези мерки бяха отменени.

"Първоначално те имаха негативен ефект, но бяха намерени нови пазари и нови договори. Мисля, че същото ще стане и в сферата на туризма", заявява Кака Гоголашвили от грузинската туристическа агенция Глобал.

Междувременно руски граждани, които живеят в Грузия и имат бизнес там, коментираха пред РБК и решението Външното министерство да евакуира намиращите се там туристи и граждани.

"Не искам да си тръгвам и не ми трябва никаква "евакуация", защото в Грузия нищо не ме заплашва", заяви един руснаците.

"Никак не ме радва, че някой иска да ме "евакуира" в Русия. Тук имам бизнес и пълноценен живот. Изобщо не ми харесва цялата тази история със "спасяването", заяви друг.

"Никога не съм се сблъсквала с русофобия, насочена лично към мен. Лозунгите (срещу Русия като окупатор) са претенции към политиката на Русия, а не към народа ѝ. Случващото се в Тбилиси прилича на някакъв абсурден сън, който вече сме виждали", добави рускиня.