Руското министерство на вътрешните работи включи бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, който ръководи опозиционно движение зад граница, в списъка с издирвани лица по обвинение, че е разпространявал невярна информация за руската армия, предаде Асошиейтед прес.

Наказателният кодекс на страната предвижда до пет години затвор за това престъпление, уточнява БТА.

Делото срещу Ходорковски е заведено през септември във връзка с публикувани в интернет негови коментари за изплащането на обезщетения на роднините на руски военнослужещи, загинали в Украйна.

Ходорковски е милиардер, бивш ръководител на петролната компания ЮКОС, който изпадна в немилост при управлението на Путин и прекара 10 години в затвора по обвинения в измама, които отрича. Той бе освободен през 2013 г., след като Путин го помилва, и сега живее в Лондон.

Олигархът беше включен в списъка за издирвани лица на руското вътрешно ведомство и през 2015 г. по обвинение съпричастност към убийството на кмет на сибирския град Нефтеюганск през 1998 г., което Ходорковски отрича.

През декември бившият петролен магнат заяви, че в Русия изцяло се е наложила "тоталитарна диктатура" и че иска да се "бори за една Русия, управлявана от върховенството на закона и политическия плурализъм".

Законът срещу дискредитирането на руската армия беше приет след началото на инвазията в Украйна и бе прилаган многократно срещу критици на Путин, които влязоха в затвора, отбелязва АП.