В Москва бяха претърсени офисите на движение "Отворена Русия" в рамките на разследването на бившия петролен гигант "Юкос", чийто бивш шеф Михаил Ходорковски финансира "Отворена Русия", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Водят се обиски в рамките на случая "Юкос", включително в офисите на "Отворена Русия", каза говорителката на руския Следствен комитет Светлана Петренко за агенция РИА-Новости.

Конфискувани са афиши за задържания в Русия и обявил гладна стачка украински режисьор Олег Сенцов и компютър с празен диск, каза представителката на "Отворена Русия" Полина Немировская по радио "Ехото на Москва".

Движение "Отворена Русия" бе учредено през септември 2014 г. от Михаил Ходорковски, бивш руски олигарх, който бе шеф на Юкос. Той бе арестуван през 2003 г. и прекара близо 10 години в затвора за кражби чрез измама в особено големи размери и укриване на доходи, а през 2013 г. бе помилван от президента Владимир Путин и заживя в чужбина.

"Отворена Русия" има за цел да обедини проевропейските сили в Русия за постигане на единна опозиция срещу Владимир Путин, отбелязва АФП.