Два полета на Ер Франс (Air France) до Москва бяха отменени днес, тъй като Русия не е издала необходимите разрешителни за пътнически самолети, съобщи Ройтерс.

Авиокомпанията потвърди отмяната на колети AF1154 и AF1654 от Париж-"Шарл де Гол" за Москва.

Руската федерална авиационна агенция "Россавиация" уведоми авиопревозвачите миналата седмица, че промените в маршрутите от Европа до Русия заради политическия спор около Беларус могат да доведат до по-дълго време, необходимо за издаване на разрешителни.

ЕС призова авиопревозвачите си да избягват Беларус на фона на всеобщото възмущение по повод принудителното приземяване на 23 май на полет на Райънеър (Ryanair) от Гърция за Литва и ареста на дисидента журналист Роман Протасевич, който е бил на борда.

В същото време Кипър затвори въздушното си пространство за Беларус, като по този начин средиземноморската страна се присъедини към други страни от ЕС, които въведоха ограничения за беларуски самолети след принудителното приземяване на пътнически самолет в Минск на 23 май, предаде Ройтерс.

Ръководството на кипърската авиация забрани на авиокомпании, регистрирани в Беларус, да използват кипърското въздушно пространство и летищата от 28 май, каза говорител на министерството на транспорта на Кипър.

Също така бе въведена забрана за самолети на регистрираните в Кипър авиокомпании да навлизат във въздушното пространство на Беларус и да летят за или от Беларус. Всички полети за Беларус са отменени.

Ограниченията обаче не важат при спешни медицински случаи или за хуманитарни цели, посочва Ройтерс.