Русия спира доставките на резервни части за руска и съветска военна техника на неприятелски държави и отнема лицензите за право на ремонт на такава техника, като ответна мярка за предаването на руско и съветско оръжие на Украйна, обяви пред агенция "Интерфакс" ръководителят на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) Дмитрий Шугаев.

"По-специално, на предприятията се отнемат лицензите за право на ремонт на военна техника руско/съветско производство. Например, на редица предприятия, разположени в България и Чехия, са отнети лицензите за ремонт на хеликоптери "Ми", заяви Шугаев по време на форума "Армия-2023".

"Доставките на резервни части и компоненти за самолети и друга техника руско/съветско производство, намиращи се в неприятелски държави, също са спрени", каза ръководителят на ФСВТС.

Шугаев посочи, че оглавяваната от него институция следи внимателно фактите за трансфер на руска военна продукция в трети страни и предприема мерки, "засягащи не само военно-техническото сътрудничество с недобросъвестен купувач, но и изграждането на отношенията на политическо ниво".

"Бих искал да ви напомня, че всяка доставка на военна продукция в чужбина е възможна, само след като купувачът предостави сертификат за краен потребител, в съответствие с който вносителят, наред с други неща, се задължава да не прехвърля получената продукция в трети страни без официалното съгласие на руската страна", подчерта Шугаев.

Министър Тодор Тагарев присъства на отбелязването на Деня на спасението пред Паметника на медицинските чинове във ВМА, където коментира темата

Снимка: БТА

Българският ресорен министър Тодор Тагарев обясни пред журналисти, че има единични случаи, в които български предприятия работят с лицензии да произвеждат или ремонтират руска отбранителна техника. По думите му "в тези единични случаи предприятията търсят алтернативни източници на ноу хау".

Според Тагарев "Русия има много по-големи претенции, които не са признати от българската държава и няма да бъдат признати".

През юни ФСВТС заяви, че руски оръжия се реекспортират незаконно в Украйна и често се озовават на черните пазари. Преди това агенцията обвини Словакия в грубо нарушение на международните задължения относно реекспорта на оръжия руско производство във връзка с прехвърлянето на самолети МиГ-29 на Украйна. За прехвърлянето на тези самолети към Киев съобщи и полският президент Анджей Дуда.

През април страната ни получи нота от Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Руската федерация, в която се казва, че Москва намира за "категорично неприемливо" осъществяването на ремонт и модернизация на вертолети от типа "Ми" в български предприятия, включително "ТЕРЕМ", и последващата им доставка за Украйна. От българското ведомство тогава уточниха, че от януари 2022 до април 2023 г. в "ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ" ЕООД, дъщерно дружество на "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ" ЕАД - държавна компания, собственост на МО, не са извършвани ремонт или модернизация на вертолети от типа "Ми" (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които впоследствие да бъдат предоставени на Украйна.

През юли миналата година пък Русия прекрати действието на свидетелствата, издадени на "ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ" и "Авионамс". Предприятията бяха лишени от правото да извършват дейност, свързана с техническо обслужване или ремонт на руски хеликоптери.