Русия ще направи всичко възможно за спасяване на ядреното споразумение с Иран, заяви руският външен министър Сергей Лавров в реч пред Общото събрание на ООН вчера, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Лавров определи решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за оттегляне от ядреното споразумение като нарушение на решенията на ООН и заплаха за стабилността в Близкия изток, отбелязва АП. Освен това той определи наложените от западни страни санкции срещу Русия като политическо изнудване и отхвърли като неоснователни обвиненията, че Москва се е намесвала в президентските избори в САЩ през 2016 г. и е извършила нападение с нервнопаралитично вещество във Великобритания.

В речта си пред Общото събрание Лавров заяви, че САЩ подкопават усилията за постигане на международни споразумения за мира в Близкия изток, Иран, климатичните промени и търговията, отбелязва Ройтерс.

Освен това Лавров призова от трибуната на ООН световната общност да помогне за възстановяването на Сирия, за да могат милионите бежанци да се завърнат в страната. Това трябва да стане приоритет на международните усилия и на дейността на агенциите на ООН, подчерта той. Западът обаче отказва да предостави помощ, докато няма политическо решение, припомня Франс прес.

По-късно на пресконференция руският външен министър допълни речта си, заявявайки, че съществува добра възможност за запазване на споразумението с Иран, въпреки оттеглянето на САЩ. "Стига само нашите европейски колеги да не се позовават на това, че техните компании не искат да работят в Иран, защото нищо няма да се получи", уточни руският първи дипломат, цитиран от ТАСС.

Москва и европейските страни продължават да работят по снижаването на негативния ефект от въведените от САЩ антиирански санкции и гарантирането на икономически печалби за Техеран, които Иран трябва да получи съгласно споразумението за ограничаване на ядрената си програма, подчерта Лавров на пресконференцията след срещата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

Обсъждат се всички варианти, включително бартерна система за петрол, съобщи още Лавров, цитиран от АП.

Опитите Иран да бъде затворен в собствените си граници са наивни, добави Лавров, визирайки подготвяния Близкоизточен стратегически съюз срещу Техеран. Той отбеляза, че Саудитска Арабия и Катар също имат легитимни интереси, които преследват извън своите граници, но подчерта, че "изходът е в друго - да се започне обсъждане на противоречията".

Руският външен министър отбеляза, че в някакъв момент вероятно ще се наложи всички заинтересовани страни да седнат на масата за преговори. "Ако и когато се събират единомишленици, включително по негативно отношение срещу Иран, това няма да увеличи стабилността", предупреди той. "Необходими са срещи с участие на Иран, което ние отдавна подкрепяме", подчерта Лавров, цитиран от ТАСС.

Руският външен министър заяви на пресконференцията, че Техеран оказва ефективна помощ в борбата с тероризма в Сирия и за запазване на сирийската държавност, като действа по покана на правителството в Дамаск. Той добави, че за разлика от Вашингтон, Москва никога не е виждала терористична заплаха в Техеран, "дори в тежките за Русия времена, когато в Северен Кавказ работеше терористичен интернационал".

Москва би приветствала преговори между Израел и Иран и с радост би станала домакин, подчерта Лавров, припомняйки подкрепяната от Русия концепция за система за сигурност в района на Персийския залив.

Освен това руският първи дипломат предупреди Израел, че евентуално нанасяне на удар в околностите на международното летище в Бейрут би било сериозно нарушение на международното право и Москва би се обявила решително против подобни действия. Предишният ден израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви пред Общото събрание на ООН, че ливанската групировка Хизбула разполага с ракетен обект близо до летището, в който се работи по подобряване на точността на ракетите "земя-земя", припомня ТАСС.

Израел е уверил неведнъж Русия, че ще запази канала за предотвратяване на конфликти, какъвто съществува и между Москва и Вашингтон, заяви Лавров на пресконференцията. Той подчерта, че Русия е изпълнила в Сирия всичко договорено за гарантиране на сигурността на израелската територия. Когато Израел изрази притеснения от разполагането на ирански и проирански сили до границата му, иранските подразделения са се оттеглили на над 100 км от Голанските възвишения, припомни руският първи дипломат.

Русия вече започна доставката на зенитни ракетни комплекси С-300 в Сирия. "Както каза президентът Владимир Путин, това започна веднага след инцидента", при който руски самолет Ил-20 беше свален край бреговете на Сирия, добави Лавров.

Изтеглянето на терористични групировки и тежките въоръжения от демилитаризираната зона в Идлиб вече тече, заяви Лавров. Той обаче добави, че евентуалното извеждане на терористи от демилитаризираната зона, за да бъдат изпратени в други горещи точки, например Афганистан, е недопустимо. "Терористите трябва да бъдат или унищожени, или да понесат заслужено наказание и да бъдат предадени на съда", подчерта руският външен министър. Той напомни, че Турция е поела ангажимент да раздели опозицията, готова да участва политически процес, от терористичната групировка "Джебхат ан Нусра".

Русия не приема опитите на западните страни да поставят изкуствени срокове за създаването на сирийски конституционен комитет. Специалния посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура е подложен на натиск да обяви че създава такъв комитет и състава му, с цел "да се зачеркне постигнатото в рамките на процеса от Астана и отново да се доведат нещата до това не самите сирийци да решават в каква страна ще живеят, а да се наложи за пореден път съгласувана от външни сили схема на тази многострадална страна", заяви Лавров. Според него подобен натиск оказвсат САЩ, Великобритания, Египет, Франция, Германия, Йордания и Саудитска Арабия. Свикването на подобен комитет преди да има съгласие кои ще бъдат 50-те представители на гражданското общество, включени в състава му, "би било тежка грешка", предупреди руският дипломат.

Той добави, че води със САЩ преговори за прекратяване на военното им присъствие в Сирия, подчертавайки, че в околностите на контролирания от силите на САЩ град Ат Танф "намират убежище терористи".

Вашингтон не трябва да се меси в работите на други страни, ако държи на принципа на суверенитета, подчерта Лавров. Според него многостранният подход е необходимост в наши дни, "когато всички проблеми стават трансгранични", а технологиите обединяват света.

Руският първи дипломат добави, че Москва почти е приключила процеса по завеждане на искове срещу Вашингтон в американски съдилища заради руската дипломатическа собственост. Той определи сегашните отношения между Русия и САЩ "най-лошите за всички времена", въпреки конструктивните срещи между президентите на двете страни в Хелзинки и Хамбург.

Руският президент Владимир Путин е получил покана да посети САЩ, а американският му колега Доналд Тръмп - покана да посети Русия. Засега обаче сроковете не са известни, съобщи Лавров.

Министърът подчерта, че обвиненията на Вашингтон срещу Китай за предполагаема намеса в предстоящите тази година избори за Конгреса са възможни само на основа на факти и заяви, че Русия е последната страна, която има интерес някой да се меси във вътрешните работи на друга страна. "Но ако говорим за намеса по принцип, имаме милион примери как САЩ открито, без притеснения искат от едно или друго правителство да заеме определена позиция", добави той.

Москва щеше да бъде прикована на позорния стълб, ако си позволеше и десет на сто от намесата в работите на балканските страни, която са допуснали представителите на САЩ и страни от ЕС. "Вижте какво става преди изборите в Македония", призова той, посочвайки, че ръководители на европейски страни са отишли там, подкрепяйки избора в полза на НАТО, ЕС и промяната на името на страната.

Лавров добави, че не очаква въведените от САЩ санкции срещу венецуелското правителство да имат ефект. Властите в Каракас са готови за диалог, а опозицията няма стимули да преговаря, докато получава сигнали за подкрепа от чужбина, преди всичко от САЩ. "Вместо да заемат нечия страна във вътрешен конфликт, външните играчи са длъжни да призовават и правителството, и опозиционните сили да седнат на масата за преговори и да постигнат споразумение. Не виждам други пътища за нито един кризисен регион", подчерта Лавров.

Лавров предсказа още, че процесът на използване на национални валути в разплащанията между страните ще продължи и ще доведе до намаляване на влиянието на Вашингтон върху световната икономика.