Руският министър на отбраната Сергей Шойгу призна официално, че свръхсекретният дълбоководен подводен апарат, в който 14 души загинаха при пожар преди дни, е ядрен. За пръв път днес, три дни след аварията, и президентът Владимир Путин потвърди за ядрено задвижване. Руските власти бяха критикувани, че се опитват да прикрият подробности от инцидента, станал докато моряците изследвали морското дъно край Арктика.

Шойгу, който беше изпратен лично от Путин да надзирава разследването на трагичния инцидент, днес му е доложил, че ядреният реактор на борда е напълно изолиран. Пожарът е избухнал в акумулаторния отсек на подводния апарат, съобщи Кремъл. 

"Ядрената енергийна установка на този апарат е напълно изолирана и там няма никакви хора. Освен това, при действията на екипажа са изпълнени всички необходими мероприятия за защита на реактора, той е в напълно работен режим", заяви още Шойгу.

По думите му това дава възможност за надежди за "възстановяване на апарата в достатъчно кратки срокове". Министърът уточни, че в този случай ремонтът е не само възможен, но и задължителен.

Снимка: Russian Defense Ministry Press Service via AP/БТА

Шойгу е посочил също, че разпространилият се пожар в акумулаторния отсек е станал основна причина за злополуката.

На работна среща с Шойгу Путин е разпоредил екипажът на дълбоководния апарат да бъде предложен за държавни награди.

Вчера министърът потвърди появилите се в някои руски медии твърдения, че няколко членове на екипажа са оцелели при пожара. Той обаче не уточни колко души са били спасени.

Министърът похвали екипажа на съда, за "героичните му действия", като отбеляза, че те са пожертвали живота си, за да спасят цивилен експерт и самия батискаф след избухването на пожара. Той обаче отново не разкри колко души е имало на борда на съда, който е докаран в Североморск за оглед и за разследване на причините за пожара.

Данните за инцидента бяха твърде оскъдни и руските власти с явна неохота даваха някоя и друга подробност. В началото беше съобщено само за броя на жертвите, за това, че те са загинали от отровните газове, отделени при пожара, че това е станало при изследвания на морската дълбочина в руски териториални води в Баренцево море, че жертвите са "големи професионалисти", двама от тях "Герои на Русия", и че самият пожар е бил "геройски потушен". Тази потайност дава поводи за всякакви спекулации в медиите. За пожара, възникнал на борда на съда в понеделник, и за трагичните му последици, бе съобщено чак във вторник вечерта - с ден и половина закъснение.

Все още не е съобщено и името на свръхсекретния батискаф, който според някои руски медии се нарича "С-12 "Лошарик" и е предназначен за тайни проучвания на големи дълбочини в световния океан. Предполага се, че е създаден през 2003 г. и е влязъл в експлоатация през 2010-а. Знае се, че през 2012 г. е участвал в изследване, целящо да докаже руските претенции върху обширни части от дъното на целия (Северен ледовит) океан. Събирал е образци от дъното на дълбочина 2500 м според официални руски съобщения от онова време. Обикновените подводници не могат са се потапят по-дълбоко от 600 м, отбелязва АП, цитирата от БТА.