Русия няма да остави без отговор неоснователните и провокативни действия на Чехия и България. Действията на Чешката република и България по отношение на Русия предизвикват само раздразнение, съжаление, неразбиране и желание да се види промяна в "шизофреничната позиция" на тези страни, заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитий Песков, цитиран от ТАСС.

Според него Чехия и България трябва да осъзнаят, че сериозните обвинения срещу Русия или която и да е друга държава не могат да бъдат неоснователни, в противен случай "те автоматично се обезценяват и се обръщат срещу самите тези държави". 

"Русия реагира и ще реагира. Подобни абсолютно неприемливи и провокативни стъпки и абсолютно неприемливи, неоснователни и недоказани обвинения (по адрес на) Русия няма да останат без реакция", предупреди Песков.

Представителят на Кремъл не уточни какви ще бъдат тези ответни мерки.

"Не искам да влизам в подробности, не виждам смисъл от това", каза той, като в същото време отбеляза, че във всеки случай действията на Русия ще бъдат в (защита на) на нейните интереси.

На 17 април Чехия каза, че Русия е замесена във взривовете в оръжейни складове в източното село Върбетице през 2014 г., при които загинаха двама души. Прага изгони 18 руски дипломати, които според нея всъщност са агенти на спецслужбите. Русия протестира остро и на свой ред експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва.

Вчера представителка на българския главен прокурор пък съобщи, че прокуратурата подозира шестима руснаци, че са замесени в причиняването на четири взрива в страната от 2011 до 2020 г., в които е била съхранявана продукция на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, отбелязва ТАСС. В складовете във Върбетице също е имало боеприпаси на Гебрев.