Въоръжените сили на Руската федерация продължават офанзивните действия в района на град Авдеевка. За първи път от началото на войната те осъществиха и подземна атака.

Десантно подразделение на руската армия е прокопало тунели под укрепена позиция на украинските въоръжени сили в района на града. На мястото с най-голямо струпване на сила е бил разположен 500-килограмов експлозив. Той е  детониран, а скоро след това руските войници щурмуват укреплението, излизайки изненадващо от тунели.

Тактиката напомня за известни сражения от Западния фронт по време на Първата световна война.

Битката при Сома от 1916 г. и битката при Вими Ридж от 1917 г. започват с взривяването на мощни експлозиви, поставени в тунели под позициите на Германия. В течение на войната тунелите стават все по-дълбоки, за да се затрудни дейността на контраразузнаването.

Тактиката на Русия изглежда обогатена и с най-новия опит на "Хамас" в Газа. От други прокопани тунели войниците излизат изненадващо и довършват атаката над укреплението.

Според военните експерти Авдеевка ще падне по-бързо от Бахмут, като обръчът около града в Донбас е близо до затваряне.

Изравняването на силите по фронта, насищането му с укрепления и пълната осведоменост за състоянието на противниковата страна благодарение на сателити и дронове връща войната към тактиките на Първата световна война.

При липсата на превъзходство във въздуха тунелите се превръщат в почти единствения способ за изненадващо щурмуване на добре укрепени позиции.