Съд в град Нижни Новгород в Русия осъди жена на пет дни затвор заради това, че е носила обеци в цветовете на дъгата, съобщи руска правозащитна организация, цитирайки адвоката на жената, предаде ДПА.

Съдът издаде присъдата с мотива, че жената е носила "екстремистки символи".

Руският Върховен съд категоризира миналата година със свое решение ЛГБТ-общността като "екстремистка", припомня ДПА.

Преди няколко дни в социалните мрежи се появи видео, на което се вижда млада жена, носеща обеци в цветовете на дъгата, да седи в кафене в Русия. Нейният спътник пък носи значка с малко украинско знаме на пуловера си.

Видеото показва също как друг мъж агресивно настоява двамата да свалят символите си. Жената беше арестувана още на следващия ден, но нищо не се знае за съдбата на нейния спътник.

Друг подобен случай също породи недоволство в социалните мрежи в Русия, добавя БТА.

В руския град Саратов тази седмица започна съдебен процес срещу фотографката и деец на изкуството Ина Мосина заради качено от нея знаме в цветовете на дъгата в "Инстаграм".

Хората с нетрадиционна сексуална ориентация са редовен обект на нападки от страна руските пропагандисти, които ги заклеймяват като носители на "упадъка на ценностите", който е привнесен от Запада, посочва ДПА.

Правозащитни активисти предупреждават, че с категоризирането на ЛГБТ-общността в Русия като "екстремистка" се цели пълното ѝ изключване от обществения живот, отбелязва агенцията.