За Русия взривовете на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" са акт на международен тероризъм, заяви вчера на заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

"Както мнозина от вас си спомнят, още тогава (през септември миналата година) по принцип беше ясно кой може да стои зад този акт на международен тероризъм. За нас случилото се е точно това", изтъкна Небензя.

Руският дипломат заяви още, че е важно виновните за взривовете на газопроводите "Северен поток" да понесат отговорност за стореното, за да не се стига до ера на хаос.

"Шансът да се стигне до такава ера е изключително голям, ако виновните за експлозиите на газопроводите "Северен поток" не бъдат намерени и не понесат дължимото наказание", каза руският представител.

Първоначалното обсъждане на руския проект за резолюция във връзка с взривовете на газопроводите "Северен поток" показва, че западните страни не са заинтересовани от обективно разследване на експлозиите, заяви Небензя на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

Западните страни не проявяват никакъв стремеж за сътрудничество с Русия по случая с взривовете, каза още постоянният представител.

"Имаме големи съмнения във връзка с ефективността, прозрачността и безпристрастността на разследванията, които се водят понастоящем от редица национални юрисдикции. Не виждаме никакъв стремеж за сътрудничество от партньорите", каза Небензя.

Той отбеляза, че Германия, Дания и Швеция "са игнорирали изпратените до тях послания на председателя на правителството на Руската федерация (Михаил) Мишустин относно участието на представители на компетентните федерални органи на руската изпълнителна власт и на "Газпром" в разследването", а в отговор на "исканията на генералната прокуратура на Руската федерация, отправени към съответните ведомства, бяха получени откази".

Разследването на взривовете на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" трябва да бъде ускорено, заяви постоянният представител на Китай в ООН Чжан Цзюн, цитиран от ТАСС.

Чжан Цзюн каза това на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Русия и посветено на миналогодишните експлозии на двата газопровода.

"Китай поддържа ускоряването на разследването, за да бъде установена истината по оперативен път. Ако не успеем да установим защо се е случило това и кой стои зад него, ще изпратим погрешен сигнал на тези, които има лоши намерения. Те ще си мислят, че ще им се размине. Разследването трябва да е обективно, безпристрастно и професионално", изтъкна китайският представител.

Взривовете на газопроводите "Северен поток" се отразиха негативно на енергийната безопасност, каза още Чжан Цзюн.

"Северен поток" е изключително важен обект на трансграничната енергийна инфраструктура. Взривовете през септември миналата година доведоха до сериозна вреда за енергийния пазар и за околната среда. Те доведоха също до дефицит на енергийни ресурси за бизнеса и за домакинствата в Европа", заяви постоянният представител.