Русия обяви екологичното движение "Грийнпийс" за "нежелана организация" и забрани дейността му в страната, предаде Ройтерс.

В изявление на руския главен прокурор се посочва, че движението "Грийнпийс" се е опитало "да се намесва във вътрешните работи на държавата" и че "негови активисти се занимават с антируска пропаганда и призовават за по-нататъшна изолация на страната", като призовават за санкции срещу Москва.

"Грийнпийс" е една от най-големите и най-разпознаваеми екологични организации в света, отбелязва Ройтерс. Тя родена от антиядреното движение и контракултурата в края на 60-те години и днес действа в повече от 50 страни, сред които и Русия.

Москва обяви десетки чуждестранни организации за "нежелани" в Русия, откакто през 2015 г. започна да използва тази класификация, добавя БТА.

През 2013 г. Русия започна наказателно преследване срещу активисти на "Грийнпийс", които се опитаха да се покатерят на нефтена платформа на държавния енергиен гигант "Газпром" в Северния ледовит океан в знак на протест срещу добива на петрол в Арктика.

При този инцидент руските служби за сигурност задържаха 30-членния екипаж на регистрирания в Холандия плавателен съд "Арктик сънрайз" и започнаха разследване за пиратство.