Русия ще изработи военен отговор на заплахата във връзка с плановете на Пентагона да разположи ракети с голям обсег в Германия, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, предаде ТАСС.

"Без нерви, без емоции, ще изработим преди всичко военен отговор на новата заплаха", каза висшият дипломат в отговор на свързан с това въпрос.

Според Рябков плановете на Пентагона за разполагане на ракети с далечен обсег в Германия целят да навредят на сигурността на Русия.

"Тези действия са насочени преди всичко към нанасяне на вреда на сигурността на нашата страна", каза той, цитиран от БТА.

Съединените щати и Германия заявиха в съвместно изявление вчера, че през 2026 г. ще започнат да разполагат огневи ракети с голям обсег в Германия, за да демонстрират ангажимента си към НАТО и европейската отбрана, предаде Ройтерс.

Разполагането на американски крилати ракети "Томахоук" в Германия цели да се засили военното възпиране на НАТО в Европа, цитира ДПА комюникето.

Освен "Томахоук", ракетите с голям обсег включват SM-6 "и хиперзвукови оръжия в развитие, които имат по-голям обсег от ракетите, разположени в момента в Европа, отбелязва немската медия.