Поредица от взривове разтърсиха тази сутрин украинския град Харков и Запорожие, съобщиха украинските власти. Назначените от Русия власти в Херсонска област пък съобщиха, че четирима души са загинали при ракетен удар на украинската армия, докато преминавали река Днепър.

"Днес около 8:00 ч. сутринта врагът обстрелва с ракети град Харков. Регистрирани са попадения в индустриален инфраструктурен обект в Киевския район на града. Всички служби за спешна помощ работят на място. Преди това са загинали шестима души. Информацията за разрушенията и жертвите се уточнява", съобщи губернаторът на Харковска област Олег Синегубов в Телеграм и призова жителите на втория по големина град в Украйна да се скрият в укритията и написа в "Телеграм".

Кметът на Харков Терехов съобщи, че по предварителна информация е уцелена административна сграда, разположена на територията на едно от харковските предприятия, има разрушения, тяхната степен и дали има пострадали в резултат на вражески обстрел се установява от Държавната служба за извънредни ситуации.

Ръководителят на Областната държавна администрация каза, че през изминалото денонощие в квартал "Богодуховски" 30-годишен мъж е бил хоспитализиран с наранявания. В Купянское са ранени жена и мъж, съответно на 56 и 58 години, както и 55-годишен мъж, който сам е потърсил помощ.

Взривове е имало и в Запорожие, съобщи гувернаторът на областта Олександър Старух.

Харковска област е почти напълно освободена, но поради близостта на руската граница в района постоянно остава заплахата от ново настъпление на агресора, съобщава "Униан" като цитира Алексей Данилов, ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана. Освободени са 544 населени места, под окупация остават 32 населени места, сочат данните на украинската армия.

Обстрел по Антоновския мост

За украински ракетен удар късно снощи събщиха и назначените от Русия власти в Херсонска област. Четирима души са загинали при укранския обстрел, докато са преминавали река Днепър, предаде Ройтерс

Руските медии цитират назначения от Москва заместник-управител на Херсонска област Кирил Стремоусов, според когото жертвите са цивилни.

Обвиненията са отправени на фона на очаквано настъпление на украинската армия към Херсон и прехвърлянето на хора към левия бряг на река Днепър, където контролът на руските войски е по-надежден.

Според руските медии украинските войски са изстреляли тази нощ 12 ракети "Хаймарс", едната от които е паднала в близост до Антоновския мост, който от месеци не функционира, информира Би Би Си.

Украинските медии също съобщават за обстрел на Антоновския мост. Мостът в Херсон и изградената от руснаците покрай него транспортна връзка за преминаване на реката са били поразени снощи, пише "Украинска правда", цитирайки местното издание "Мост".

Украински издания съобщават, че ударът е нанесен около 23:00 ч. и са се чули шест експлозии. "Вероятно по това време през реката са били прехвърляни руска военна техника и жива сила, която нашествениците активно придвижват към левия бряг", пише "Украинска правда". Украинските медии не съобщават за жертви при обстрела, а само допускат, че може да има такива.

Властите в региона, който Русия обяви за анексиран миналия месец, заявиха тази седмица, че планират да евакуират около 50 000-60 000 души през следващите шест дни на фона на ескалиращия натиск от украинската контраофанзива.