Най-малко двама души са били ранени в Киев при мащабна руска атака с дронове, извършена на разсъмване, предадоха Франс прес и Укринформ, като се позовават на местните власти.

Това се случва ден след като Украйна извърши една от най-мащабните си атаки с дронове срещу анексирания от Москва полуостров Крим и скоро след като Русия осъществи първата си подземна атака.

"Към момента има двама пострадали в Соломянски район. И на двамата е оказана медицинска помощ на място", написа в "Телеграм" кметът на украинската столица Виталий Кличко.

Той добави, че жилищен блок в квартала е пострадал от падащи отломки и че спасителите работят по изваждането на две жени от развалините.

В същия квартал са регистрирани няколко пожара, включително един в детска градина, добави кметът.

Отломки от безпилотни самолети, свалени от украинската противовъздушна отбрана, са паднали и върху Печерски район.

Според местните власти нападението е извършено с произведени в Иран дронове-камикадзе "Шахед". Засега няма оценка колко безпилотни апарата са били насочени срещу украинската столица.

Ръководителят на украинското разузнаване Василий Малюк, цитиран от Ройтерс, пък казва, че украинското нападение срещу Кримския мост е "обърнало с краката нагоре" руските морски операции. Москва е била принудена да прибегне до фериботи за пренасяне на оръжия, заяви във видеопредаване ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (ССУ).

Втората от двете големи атаки през август е нарушила сериозно операциите по 19-километровия мост, най-дългия в Европа, и е разклатила представата за руската непобедимост. "На практика преобърнахме философията на военноморските операции", заяви Малюк в първия от поредицата телевизионни документални филми, озаглавени "ССУ, специалните операции на победата".

Разрушихме мита за руската непобедимост. Страната е фалшива. Мостът е обречен. Предстоят ни много изненади, не само Кримският мост".

Малюк очерта как в атаката, одобрена от президента Володимир Зеленски, са участвали пет морски дрона "Морско бебе" - дистанционно управлявани от Киев, на 1000 км на север. Видеоклипове показват експлозия на моста и техници, които се радват на резултата в контролната зала. Според документалния филм представените от агентите доклади показват, че шест от осемте носещи конструкции са били разрушени, две - повредени, а руските сили са преминали към използването на фериботи, за да снабдяват войските си с оръжие.

Русия съобщи, че при нападението през юли на моста, свързващ Кримския полуостров с Русия са били убити двама души. По-късно движението по моста беше възобновено, въпреки че руските власти твърдят, че ремонтните дейности все още продължават.

Мостът беше завършен през 2018 г., четири години след като Москва анексира полуострова, обявявайки го за руска територия, припомня Ройтерс. Нападението срещу моста беше едно от редица украински настъпателни действия в Черно море, включително ракетно нападение срещу щаба на Черноморския флот в Севастопол през септември.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви този месец, че Украйна е иззела инициативата от Русия в Черно море и, включително благодарение на използването на морски дронове, е принудила руския военноморски флот и военни кораби да се оттеглят.