Украйна днес извърши една от най-мащабните си атаки с дронове срещу анексирания от Москва полуостров Крим, предаде Асошиейтед прес, като се позова на руски официални представители.

Назначеният от Москва губернатор на окупираната от Русия част на Херсонска област Владимир Сладо каза, че тази сутрин Украйна е извършила мащабна атака с дронове срещу Крим. Той заяви, че десетки дронове са били свалени над Херсонска област и над северната част на Крим.

Руското министерство на отбраната каза, че противовъздушната отбрана е свалила 13 украински дрона над Крим и още три над южната част на руската Волгоградска област.

В същото време украински официални представители заявиха, че силите на Кремъл са засилили своите продължаващи от седмици опити да щурмуват Авдеевка - стратегически важен град в Източна Украйна.

Активизирането на усилията идва в момент, когато и двете страни искат да покажат, че не са в безизходица с наближаването на 2024 година, посочва АП. Нито една от страните не е успяла да постигне голям напредък въпреки започналата през юни украинска контраофанзива и анализаторите прогнозират, че войната ще продължи още дълго време.

С настъпването на зимното време, което донесе сняг и ниски температури на бойното поле, Украйна и Русия се стремят да завземат позиции, които биха могли да им предоставят възможност за бъдещи настъпления, пише БТА.

Агенция Асошиейтед прес отбелязва, че не е успяла да провери чрез независими източници твърденията за обстановката на бойното поле на нито една от двете страни.

Словашкият премиер призова за започване на мирни преговори за спиране на войната в Украйна

Словашкият премиер Роберт Фицо призова днес за започване на мирни преговори за Украйна, където, по думите му, войната "може да продължи до 2030 г.", предаде Франс прес.

Фицо, ляв политик популист, стана министър-председател на Словакия след парламентарните избори в края на септември в резултат на кампания, белязана от дезинформация за руската инвазия в Украйна.

По време на предизборната си кампания той обеща да сложи край на програмите за военна помощ за Украйна, лансирани от предишните словашки правителства.

С войната в Украйна "сме в ситуация, която може да продължи до 2029 г. или 2030 г.", заяви Фицо пред журналисти в Прага след среща с чешкия си колега Петър Фиала.

"По-добре е 10 години да преговаряме в мир или с прекратяване на огъня, отколкото да седнем на масата за преговори след 10 години, с още 500 000 или 600 000 убити", добави словашкият премиер.

Коалиционното правителство на Фицо, което включва крайно десни министри, вече блокира план за военна помощ за Украйна на стойност 40,3 млн. евро, изготвен от предишното правителство.

Членките на Европейския съюз и НАТО Чехия и Словакия са исторически съюзници, които до мирното разделяне на Чехословакия през 1993 г. образуваха една държава.

Двете страни са приели хиляди украински бежанци, но са разделени по въпроса за военната помощ, която Прага насърчава, а Братислава отхвърля.

"Убеден съм, че това има смисъл, защото Украйна се нуждае от помощ в своята смела борба", каза Фиала.

Фицо отбеляза, че няма да попречи на други държави да продължат да предоставят военна помощ на Украйна.

"Ако Чехия или която и да е друга държава в света или в Европа реши да предостави помощ на Украйна, ние няма да осъдим никого", каза той.